the GASTROLAB Home Page in Finnish

GASTROLAB - Kysymyksiä ja vastauksia

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Erythema elevatum diutinum - keliakiaan liittyvä ihotauti

Yleistä

Erythema elevatum diutinum - mikä nämä sanat merkitsevät?

Erythema, eli eryteema suomeksi, tarkoittaa punoittava ihomuutos joka johtuu verisuonten laajanemisesta. Elevatum tarkoittaa koholla oleva. Diutinum-sana on latinaa ja merkitsee pitkään kestävä (eli käytännössä krooninen).

Tämän ihotaudin tyyppipiirteet?

Taudin tyyppipiirteenä ovat läiskittäiset hiukan koholla olevat ruskeat tai punertavat ihomuutokset , jotka esiintyvät raajoissa ja pakaroissa. Ihomuutokseen saattaa liittyä kutinaa. Monasti tauti on kuitenkin muuten ihan oireeton ja ainoa haitta on kosmeettinen. Ne saattavat lisääntyä - tai vähentyä - lyhyessä ajassa. Potilaan vointi on yleensä muuten hyvä, toisin sanoen ihotauti ei vaikuta yleiskuntoon. Nivelongelmia saattaa kuitenkin esiintyä.


Erythema elevatum diutinum

Kuinka tavallinen tämä tauti on?

Erythema elevatum diutinum on äärimmäisen harvinainen ihotauti, eikä tätä tautia kovin hyvin tunneta. Hutchinson-niminen lääkäri on kuvannut tätä tautia vuonna 1888 ja seuraavana vuonna Bury-niminen lääkäri julkaisi samanlaisen potilastapauksen. Lääketieteellisessä kirjallisuudessa on vain muutama tapausselostus. Vuonna 1992 julkaistiin "laaja" potilas-aineisto jossa kuvattiin 13 potilasta.

Taudin syyt

Tiedetäänkö mistä tämä ihotauti johtuu?

Taudin syy ja syntymekanismi ovat tuntemattomat. On kuitenkin havaittu että se saattaa esiintyä ihmisellä jolla on immunologinen tai reumaattinen tauti tai veritauti, ja se saattaa puhjeta bakteeri- (varsinkin streptokokki-) tai virustulehduksen yhteydessä. Mielenkiintoista on että on julkaista tapauksia, missä tämä ihotauti on esiintynyt potilaalla jolla on todettu keliakia. Näissä tapauksissa ihotauti on parantunut gluteenittomalla ruokavaliolla.

Taudin luonnollinen kulku

Missä iässä tämä tauti esiintyy?

Erythema elevatum diutinum voi esiintyä missä iässä tahansa, mutta useimmat potilaat ovat 30 - 60-vuotiata. Tauti saattaa parantua itsestään kestettyään 5 - 25 vuotta.

Minkänlainen ennuste on?

Tauti aiheuttaa joskus paljonkin kosmeettista haittaa. Muuten ennuste on hyvä. Se saattaa tosiaan parantua itsestään eikä tähän tautiin liity mitään kuolleisuutta.


Erythema elevatum diutinum

Diagnoosi

Miten saadaan varma diagnoosi?

Koepala, biopsia, ihomuutoksesta antaa useimmiten varman diagnoosin - joskin on todettava että tämä on niin harvinainen tauti että monet patologit eivät sitä näe uransa aikana. Mikroskoopissa nähdään ns nekrotisoiva vaskuliitti, eli verisuonitulehdus, joka aiheuttaa solukuolemaa.

On varmaan vaikea erottaa tätä tautia muista ihotaudeista?

Useat ihotaudit saattavat aiheuttaa samantyyppisiä muutoksia. Tavallisin näistä on sarkoidoosi.

Hoito

Miten tätä tautia hoidetaan?

Käytetyin lääke on nimeltä Dapsone, jota ihotautilääkärit Suomessa voivat määrätä. Lääke parantaa ihomuutoksen aika hyvin mutta tauti tahtoo uusiutua kun lääkitys lopetetaan. Kortisonivalmisteet auttavat moniin ihotauteihin, mutta tässä taudissa ne ovat tehottomat.

Onko Dapsone-lääkkeellä haittavaikutuksia?

On, ja aika paljonkin. Tavallisin haittavaikutus on hemolyysi eli punasolujen hajoaminen, joka johtaa ns hemolyyttiseen anemiaan ja joskus methemoglobiaan, poikkeavan hemoglobiinin esiintyminen veressä. Lääke voi myös vaikuttaa puna- ja valkosolujen tuotantoon, ja pelätyin haittavaikutus on ns aplastinen anemia, jossa luuytimen kyky muodostaa verisoluja vähenee. Aplastinen anemia saattaa olla hengenvaarallinen haittavaikutus.

Dapsone voi aiheuttaa maksatulehduksen ja potilas voi tulla ikteeriseksi, keltaiseksi. Dapsonen aiheuttamat allergiset reaktiot ovat mahdollisia ja jos ihminen on sulfalle allerginen niin hän saattaa myös usein olla Dapsonelle allerginen.


Ohutsuolen limakalvo keliakaa ja erythema elevatum diutinumia sairastavalla potilaalla

Erythema elevatum diutinum ja keliakia

Tämä ihotauti voi siis liittyä keliakiaan?

Niin voi, ja tämä on erittäin mielenkiintoinen tieto, kahdellakin tavalla.

Ensimmäinen aikuispotilas jolla tätä yhteyttä todettiin on kuvattu Suomessa. Vuonna 1997 julkaistussa K Tasasen, R Raudasojan, M Kallioisen ja A Rankin kirjoittamassa tapausselostuksessa kuvataan naispotilas jolla oli tämä tauti, ja jolla sitten tutkimuksissa todettiin keliakia. Dapsone-lääke auttoi vain osittain, mutta gluteeniton ruokavalio auttoi täydellisesti ja potilas pysyi oireettomana puolentoista vuoden seurannassa. Vuonna 1993 on M Rodiques-Serna julkaissut tapauksen, jossa nämä molemmat taudit on todettu 11-vuotiaalla tytöllä. Tässäkin tapauksessa gluteeniton ruokavalio paransi ihotaudin, Dapsonista ei ollut lainkaan apua.


Erythema elevatum diutinum-taudin aiheuttama ihomuutos akillesjänteen kohdalla

Toiseksi tämä tieto antaa aihetta etsiä keliakiaa kaikista potilaista joilla todetaan erythema elevatum diutinum. Suomessakin saattaa olla potilaita, jotka paranisivat ruokavaliolla, kunhan keliakiaa osattaisiin etsiä.


Gastrolab Slide-Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


January 12, 2008